Muurgedicht Anke Kuypers

klik hier voor een introductiefilmpje

klik hier voor een uitgebreide film over "The making of"

Mede dankzij de financiële bijdragen van Cultuurfonds Oegstgeest, Fonds 1818, Lokaal Fonds Oegstgeest, Gemeente en wijkvereniging Haaswijk de Morsebel werd het muurgedicht van Anke Kuypers aan de Jan Wolkerslaan op zaterdag 19 januari 2019 onthuld. Het was heel koud, maar gelukkig kon het Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité (OMA) gebruik maken van de aula van de Dalton school, voor het programma rond de daadwerkelijke onthulling. Stephan Slingerland, voorzitter OMA, schetste het ontstaan van het idee om meer muurgedichten in Oegstgeest aan te brengen en bedankte alle fondsen voor hun bijdragen. Ook deed hij een oproep voor meer muurgedichten en deelde hij het plan om een wandelroute te maken met QR- code. Op deze manier kan in de toekomst bij de muurgedichten informatie worden opgehaald over dichter, kunstenaar en componist. Het streven is om vooral kunstenaars met wortels in Oegstgeest op deze manier een podium te geven.

Hilmar Leujes, eigenaar van de muur met gedicht, alsook componist van de muzikale versie van het gedicht, vertelde over zijn samenwerking met dichter Anke Kuypers (1982-2017) en hoe zijn wens haar en haar werk te eren, samenviel met de oproep van het OMA. Met begeleiding van het kwintet Lila is het gedicht, weliswaar ietwat aarzelend, door alle aanwezigen meegezongen.
Bastiaan de Wit heeft het ontwerp gemaakt, met zijn moeder Elly du Marchie Sarvaas-Henrar uitgewerkt en tenslotte met Hans Rijns aangebracht op de muur. Hans Rijns sprak over zijn goede vriend en kunstenaar Bastiaan de Wit, die helaas op 26 december 2018 plotseling is overleden.

Buiten vatte wethouder Matthijs Huizing het vooraf gezegde krachtig samen met de uitspraak: het is maar weinig mensen gegeven zoiets moois en tastbaars achter te laten voor familie en buurtgenoten. Samen met de moeder van Bastiaan luidde hij de bel ten teken van de start van de daadwerkelijke onthulling. Na afloop werd in de Daltonschool de film- en fotoreportage van Frans Kramer vertoond over het tot stand komen van de muurschildering.