Op vrijdag 15 september, op een heerlijke nazomermiddag, werd het vijfde Oegstgeester muurgedicht in de Juffermansstraat onthuld.

Om even voor vijf uur vulde het ‘pleintje’ bij de Boonstraat zich met buurtbewoners en cultuurliefhebbers om samen een feestje te vieren rondom de onthulling van het gedicht ‘Jij voor deze muur’ van de Oegstgeester dichter Ronald da Costa.

Jetteke Bolten, voorzitter van Cultuurfonds Oegstgeest, heette iedereen welkom, en noemde de vele partijen die aan de verwezenlijking van het muurgedicht hebben bijgedragen. Natuurlijk sloeg ze daarbij Arjan de Kok en Cora Smit niet over, de eigenaren van Juffermansstraat 50. Op hun zijgevel, tegenover de achterkant van de Gevers Deutz Terweeschool is het gedicht gerealiseerd. “Het is een parel aan onze ketting”, zei Bolten. “We willen doorgaan tot we tenminste tien muurgedichten in Oegstgeest hebben. Dan maken we er ook een mooie wandel- en fietstocht langs.”

Wethouder Kees Oudendijk bedankte alle betrokken Oegstgeestenaren, en bracht de vier andere gedichten in herinnering.

Dichter Ronald da Costa sprak zijn dankbaarheid uit dat met het plaatsen van zijn gedicht op een gevel in de Juffermansstraat allerlei delen uit zijn leven bij elkaar komen. Zo haalde hij een artikeltje uit de Oegstgeester Courant van januari 1977 tevoorschijn waarin hij op bezoek was in de Juffermansstraat. “Ook heb ik als werkstudent lesgegeven op de Gevers Deutz Terweeschool.”

De dichter keek trots naar zijn oudste kleindochter Lieke Da Costa, die het gedicht prachtig voordroeg. “Dit gedicht heb ik in een keer geschreven, zonder te schrappen en te prutsen,” sprak ‘Opa’.

Het ontwerp en de uitvoering van het muurgedicht zijn beide van kunstenares Judith van der Meer. Zij heeft het gedicht op een prachtige, simpele manier op de muur weten te zetten zodat komende generaties op weg naar school, werk of winkel kunnen blijven genieten van Da Costa’s gedicht.

Foto: Willemien Timmers