


Hans Bayens
De Landman, 1973, brons
Rijnzichtweg nabij de wijk "Buitenlust"
Bij dit beeld is duidelijk te zien dat het eerst is geboetseerd en daarna is gegoten. Dat gieten gebeurt in een speciale bronsgieterij. Brons is een legering van vooral koper en tin. Door corrosie verandert de natuurlijke kleur in de loop van de tijd.
Er staat een licht voorovergebogen man die uitrust en om zich heen kijkt. Waarschijnlijk was hij bezig met zwaar eentonig werk. Het beeld is figuratief, het geeft weinig te denken en te fantaseren. Het staat op een plek in Oegstgeest waar dit tafereel zich waarschijnlijk vaak heeft afgespeeld, en zich in de directe omgeving nog steeds afspeelt. In de toekomst kan dit gebied veranderen als er meer woningen gebouwd worden en de tuinbouw gaat verdwijnen. Dan is het beeld een mooie verwijzing naar de historie van deze plek.
Verder is opvallend dat het beeld niet op een sokkel staat, net als de Forens, daardoor staat het beeld op ooghoogte, dat maakt hem benaderbaar en menselijk, je zou zo een praatje met hem kunnen maken, en vragen hoe het met hem gaat.