Aanvragen    Doneren

Stichting Cultuurfonds Oegstgeest ondersteunt initiatieven
op cultureel & kunstzinnig gebied en het behoud van erfgoed
 

Muurgedicht Jan Wolkers

Jan Wolkers

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007) schrijver, beeldhouwer en schilder wordt gerekend tot de beste auteurs in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Met zijn beroemde roman ‘Terug naar Oegstgeest’ (1965 en sindsdien meer dan dertig keer herdrukt en in 1987 verfilmd door Theo van Gogh) zette Jan Wolkers Oegstgeest op de kaart.

De plaats

Jan Wolkers werd geboren in de Deutzstraat nummer 7. Na een recente planologische vernieuwing waarbij een reeks woonhuizen is gebouwd grenzend aan de Deutzstraat, is een blinde muur ontstaan van Deutzstraat nr 8, tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers. De blinde muur vraagt om een gedicht van Jan Wolkers.

De voorwaarden

Allereerst is achterhaald wie de eigenaar is van het betreffende pand. De eigenaar heeft positief gereageerd. De Vereniging van Eigenaren van het aanpalend parkeerterrein staat als belanghebbende partij positief, mits er geen risico’s zijn verbonden aan de uitvoering. De gemeentelijke welstandscommissie is eveneens akkoord. Ook de weduwe van Jan Wolkers, Karina Wolkers heeft haar goedkeuring gegeven.