Hanshan Roebers

Waterrad, 2006, hout
Holle Mare, langs de spoorlijn, tegenover de Martinus Houttuynhof

Het waterrad in Poelgeest is de ultieme verbeelding van de watercyclus van Poelgeest. Het hemelwater uit de wijk wordt via slootjes samengebracht in een meertje. Daarvandaan wordt het via allerlei slootjes, een gemaal, een boezemwater en nog meer slootjes uiteindelijk vervoerd naar de plek waar het water terugkeert in de wijk.
Tijdens deze 'reis' wordt het water gezuiverd door het riet dat overal aanwezig is. De waterkracht die het rad laat draaien, levert voldoende energie op om het water in de doodlopende Holle Mare in beweging te houden. Mits natuurlijk het waterpeil op de goede hoogte gehouden wordt, wat niet altijd het geval is.
Je kunt op deze plek genieten van de rust, het stromen van het water en de wind, zo nu en dan wreed verstoord door de langs denderende treinen. Voor het rad is een waterkamer waar je waterplanten en misschien wel vissen, torretjes en kikkers en nog zoveel meer kunt tegenkomen.

Nieuws (18 augustus 2020):
Het waterrad in Poelgeest, het kunstwerk van Hanshan Roebers, dat sinds 2006 in Poelgeest staat, is volgens een onderzoek van de gemeente Oegstgeest niet veilig te maken voor spelende kinderen.

Vandaar dat de gemeente heeft besloten om nog dit jaar een sloopvergunning aan te vragen voor het kunstwerk, dat al meer dan anderhalf jaar door hekken wordt omgeven.

Voor de aanvraag van de sloopvergunning uit worden er eerst nog filmopnames gemaakt van het Waterrad. Na de sloop herstelt de gemeente het wandelpad, zodat buurtbewoners er over enkele maanden weer gebruik van kunnen maken.

Cultuurfonds Oegstgeest vindt dat alternatieven voor sloop, samen met de Hanshan Roebers beter onderzocht moeten worden. We denken dat er alternatieven zijn waarbij het kunstwerk behouden kan worden.