Hanshan Roebers

Waterrad, 2006, hout
Holle Mare, langs de spoorlijn, tegenover de Martinus Houttuynhof

Het waterrad in Poelgeest is de ultieme verbeelding van de watercyclus van Poelgeest. Het hemelwater uit de wijk wordt via slootjes samengebracht in een meertje. Daarvandaan wordt het via allerlei slootjes, een gemaal, een boezemwater en nog meer slootjes uiteindelijk vervoerd naar de plek waar het water terugkeert in de wijk.
Tijdens deze 'reis' wordt het water gezuiverd door het riet dat overal aanwezig is. De waterkracht die het rad laat draaien, levert voldoende energie op om het water in de doodlopende Holle Mare in beweging te houden. Mits natuurlijk het waterpeil op de goede hoogte gehouden wordt, wat niet altijd het geval is.
Je kunt op deze plek genieten van de rust, het stromen van het water en de wind, zo nu en dan wreed verstoord door de langs denderende treinen. Voor het rad is een waterkamer waar je waterplanten en misschien wel vissen, torretjes en kikkers en nog zoveel meer kunt tegenkomen.

Op de website van Hanshan staat aanvullende informatie over het ontwerp met foto's en schetsen.

Nieuws (november 2020):
Inmiddels heeft de gemeente na o.a. ingezonden brieven en stukken in de Oegstgeester Courant en een petitie van buurtbewoners besloten om nader onderzoek te doen naar behoud van het waterrad.
Wij juichen dat uiteraard toe, en wachten het onderzoek in vertrouwen af. Als u ook vindt dat het waterrad behouden moet blijven laat dat dan weten. Stuur een bericht naar de gemeente of naar de Oegstgeester Courant of laat je stem horen op de sociale media!